tisdag 30 september 2008

Scouterna

Igår var jag med Max på hans första..... och sista, scout möte. Till en början tyckte Max att det verkade kul. De visade o talade om vad man får lära sig som scout: tända eld, bygga läger, hugga ved, såga mm. Jag tyckte oxå att det verkade bra o jag hoppades till en början att Max skulle vilja fortsätta, han behöver något att göra. Som avslutning bjöd de på negerbollar o saft. Mycket trevligt. Men så händer det, innan vi ska gå hem, reser sig en scoutledare upp o ber alla att knäppa sina händer o så skulle de be en bön till Gud. Aldrig har jag känt en så stor reaktion förut. Det knöt sig i magen på mej o hjärtat stanna till. Varför be barnen göra något som de inte har en aning om? De vet ju knappt något om Gud. För Max skulle tvingade jag mej att sitta kvar, men flera gånger lättade rumpan från stolen, man jag höll mej kvar. Dock knäppte jag inte mina händer o inte Max heller.
När vi åker hem frågar Max varför de skulle be en bön till Gud. Bara att han ställer en sådan fråga får en ännu mer tycka att det är vansinne att "påtvinga" barnen att göra något som de inte har en aning om. Så som sagt, detta blev Max första o sista möte med scouterna*.
Nu ska vi prova på ridskola istället. (Varför ska jag bli drabbad att följa med till de stora läskiga djuren, när det borde vara Jeppe eller Micki?) O sen blir det luftgevärsskytte. Jag röstar för luftgevärsskytte, men jag kniper igen o låter han få avgöra.


*Max själv ville inte fortsätta för att han vill inte vara med på deras hajker. Att jag sen inte gillade att de tillber Gud, har inget med Max beslut att inte göra. Sen att jag är glad över hans beslut är en annan sak...

4 kommentarer:

MADELEINE sa...

Va? helt sjukt ju... okej om det var scouterna för dom kristna men annars ska d ju inte vara så.. i dagens samhälle trodde jag verkligen inte att det existerade...

lillasysteryster sa...

Det finns fem olika scoutförbund i Sverige och av dessa är det bara två förbund som är helt politiskt- och religiöst obundna. Det är svenska scoutförbundet och nykterhetsrörelsens scoutförbund. De övriga tre är knutna till svenska kyrkan. Jag vet inte om det är sådant man "borde" veta men man kan ju tycka att det skulle framgå tydligare! Det är verkligen inget kul att behöva bli så förvånad och illa berörd som ni blev!

Nä, ni får skjuta luftgevär i stället! Där borde det garanterat vara fritt från påtvingade böner
:-)

Sarah sa...

Luftgevärsskytte är manligt ;)

sarah sa...

Men oj. Jag menar var det i kyrklig regi kanske man kunde förstå det men om det "bara" var "vanliga" scouter? Har det med religion att göra?